  | 
	
	
			
	
 
				
            
             
                        
            	
			           
			
 
  | PASTERIZIRANJE SADJA  |   |  
	| 
		
		 Administrator foruma
  
				
		 
		
			| Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |  
			| Prispevkov: 10408 |  
			| Kraj: Gorenjska |  
		 
		 
	 | 
	  | 
	
	
		  Objavljeno: 23 Avg 2006 07:46 | 
		     | 
	  
	
	
		  | 
	 
	
		:arrow: Držimo se pravila, da uporabljamo le sveže, zdravo in ne  prezrelo sadje.
 
 :arrow: Sadje temeljito operemo in posušimo in šele potem odstranimo koščice in peclje.
 
 :arrow: Zelo sočne sadeže (višnje, češplje), ki radi počijo, in sadeže, ki v kozarcih radi zlezejo na površje (kosmulje), prebodemo na več mestih z zobotrebcem, da se luknjice s sladkorno raztopino in jagode upadejo.
 
 :arrow: Dodajamo lahko različne začimbe
 
 :arrow: Surovo sadje napolnimo v opran kozarec do 2cm pod robom. Napolnjen kozarec položimo na vlažen prt, da se sadje lažje sesede.
 
 :arrow: Upoštevamo potreben čas pasterizacije in stopinje. | 
	 
	  | 
 
	 | 
 
  |   
  |   |   |  
	| 
		
		 Administrator foruma
  
				
		 
		
			| Pridružen/-a: 31.05. 2006, 10:58 |  
			| Prispevkov: 10408 |  
			| Kraj: Gorenjska |  
		 
		 
	 | 
	  | 
	
	
		  Objavljeno: 30 Avg 2006 12:23 | 
		     | 
	  
	
	
		  | 
	 
	
		JAGODIČJE V STEKLENICAH BREZ SLADKORJA
 
 
 
Jagodičje zelo natančno preberemo, operemo in odcedimo (jagode, brusnice, borovnice, maline, ribez ali robidnice). Sadje natresemo v steklenice, ki smo jih prej razkužili. Med polnjenjem s steklenico večkrat potrkamo po mizi, kamor smo položili v več gub zguban prtič. Tako nadevamo v steklenico več sadja in vmes ni zračnih lukenj. Nezamašene steklenice damo v lonec, prilijemo vodo, da sega kakih 5 cm pod rob vratu in segrevamo pokrite. Ko začne voda šumeti, naj ostane pri tej temperaturi 25 minut. Nato vroče steklenice hitro zamašimo z gumijastimi kapami. Če uporabimo plutovinaste zamaške, zamašene steklenice položimo, da pride vroča vsebina do zamaška. Gumijaste kapice in zamaške moramo prej razkužiti. Tako vloženo jagodičje se obdrži eno leto. | 
	 
	  | 
 
	 | 
 
  |   
  | PASTERIZIRANJE SADJA  |   |  
	
	
	
		
			Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Da, lahko urejaš svoje prispevke v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu 
		 | 
		
			Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas   
			Stran 1 od 1  
			 
			
		 | 
	 
	 
	 | 
 
	| 
	 | 
 
  |   
	 | 
	  |